Veiligheid, betrouwbaarheid en privacy
Telelock begrijpt als geen ander hoe belangrijk uw veiligheid en privacy is. Na initiatief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie hebben betrokken organisaties zoals Woningcorporaties, zorgverzekeraars en Politie initiatief genomen om tot een keurmerk voor veilige woningtoegang voor zorgwoningen te komen. Binnen dit keurmerk worden aspecten rondom veiligheid, betrouwbaarheid en privacy van producten en diensten gewaarborgd.
WDTM ketenkeurmerk veilige toegang tot zorgwoningen
WDTM heeft het Ketenkeurmerk Personenalarmering ontwikkeld. Met dit kwaliteitskeurmerk maken alle betrokkenen in de keten van persoonsgebonden alarmeringsdiensten, waaronder leveranciers, installateurs, zorgcentrales, alarmopvolgers en aanbieders, gebruik van een leidend procesmodel. Hierdoor worden processen geoptimaliseerd en kwaliteit gewaarborgd, wat resulteert in de hoogst mogelijke betrouwbaarheid voor de eindgebruiker.
Het WDTM ketenkeurmerk kent verschillende modules, zoals:
- Module personenalarmering
- Module toegang tot zorgwoningen
Het ketenkeurmerk wordt geaudit door het onafhankelijk certificeringsinstituut KIWA.
Certificering door onafhankelijk instituut
Per 23 mei 2018 heeft WDTM het auditeren en certificeren van alle modules van het WDTM ketenkeurmerk ondergebracht bij Kiwa. Kiwa NCP is een toonaangevende Certificatie-Instelling voor het certificeren (erkennen) van bedrijven op het gebied van brand- en inbraakbeveiliging, ook wel Fire Safety & Security (FSS) genoemd. Kiwa NCP is een onafhankelijke certificatie-instelling die vaststelt of een bedrijf voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Een Kiwa NCP certificaat geeft de eindgebruiker een gerechtvaardigd vertrouwen in de kwaliteit van het gecertificeerde bedrijf en haar diensten, zoals keuren, instellen en onderhouden van systemen.
Toegang tot de woning en veiligheid
De bewoner van een huis en cliënt van de zorgverlener heeft te maken met drie soorten bedreigingen voor de veiligheid:
- het risico dat een zorgverlener toegang tot de woning moet hebben, maar die toegang niet wordt verleend; in andere woorden: het gaat hier om ‘zorg-veiligheid’
- het risico dat een niet-bevoegd persoon toegang tot de woning krijgt, in andere woorden: inbraak-veiligheid (op basis van ongeautoriseerde toegang)
- het risico dat een ‘product’ om toegang tot de woning te verkrijgen (de toegangsapparatuur of een onderdeel ervan), niet voldoet aan de gestelde eisen; in andere woorden: ‘apparatuur-veiligheid’.
Politie Keurmerk Veilig Wonen - PKVW
Naast dat de Telelock motorcilinder drie sterren SKG heeft gekregen, staat de Telelock motorcilinder ook positief beoordeeld op de PKVW-productenlijst van Politie Keurmerk Veilig Wonen, uitgegeven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Tevens voldoen de Telelock producten aan de Europese NEN 179 norm voor sluitingen van nooduitgangen.
(Bron WDTM)
Het alternatief voor onveilige sleutelkluisjes
De leverancier van een toegang oplossing moet rekening houden met deze soorten risico’s. De nieuwe elektronische oplossingen zijn een antwoord op de gebleken inbraak-gevoeligheid van sleutelkluisjes die tot voor kort standaard ingezet worden als toegangsoplossing in de thuiszorg.
Ministerie van Veiligheid en Justitie
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het initiatief genomen om betrokken partijen zoals woningcorporaties, zorgverzekeraars en politie bij elkaar te brengen om tot nieuwe standaarden voor veilige toegang zorgwoningen te komen.
(bron: WDTM)
Digitale veiligheid en privacy
Telelock sloten zijn niet verbonden met Internet
Op gebied van digitale veiligheid is met verschillende aspecten rekening gehouden. Telelock sloten zijn niet rechtsreeks verbonden met Internet. Openen van deuren gebeurt met versleutelde communicatie via het Bluetooth protocol.
Alle digitale informatie is versleuteld
Alle communicatie binnen het Telelock platform is versleuteld en beperkt tot alleen noodzakelijke data-uitwisseling. De toegang app communiceert met een versleutelde verbinding tussen telefoon en beheerplatform.
Datacenters staan in Nederland en zijn ISO gecertificeerd
Alle data binnen het Telelock platform wordt verwerkt en opgeslagen op datacenters binnen Nederlandse grenzen. De datacenters zijn ISO 27001, ISO9001, ISO14001, PCI DSS, NEN7510 en ISAE3402 gecertificeerd.
Privacy wordt maximaal gewaarborgd
Alle data wordt in een versleutelde database in Nederland opgeslagen. Er wordt zo weinig mogelijk persoonlijke informatie opgeslagen. Alle toegang wordt geregistreerd, maar alleen gegevens zijn ziochtbaar voor zover de gebruiker inzagerecht heeft. Een particuliere gebruiker van een slot kan alleen zien dat een medewerker van een bepaalde organisatie toegang heeft gehad. Gegevens worden niet langer dan nodig bewaard. Gebruikers kunnen een eigen account, inclusief alle daarbij behorende gegevens zelf wissen.